Atık Yönetimi
Üretim, uygulama ve kullanım sonucunda ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden maddelere atık denir. Atık yönetimi ise atığın türüne göre çeşitli planlamalar doğrultusunda geri dönüşüm veya depolama sahaları kullanılarak atıkların değerlendirilmesi veya ortadan kaldırılmasıdır. Atık Yönetimi Yönetmeliği ile kapsamı ve içeriği belirlenerek yayına sunulmuştur.
Atık yönetimi planlaması yapmak için öncelikle bir yetkili belirlenmesi gerekir. Bu yetkili; yönetmeliğe uygun şekilde bir atık toplama, ayrıştırma ve geri kazanım planı oluşturur. Ardından ekipleri kurar. Atık yönetiminin en önemli noktası, atıkları ayrıştırmaktır. Ayrıca bu işleme uygun yöntem ve teknoloji yönetim planlarının seçilmesi de son derece önemlidir. Buna entegre atık yönetimi ismi verilir.
Atık yönetiminde uygulama şemasına atık yönetim piramidi denir. Bu piramidin en alt katmanı, atık oluşumunu minimuma indirmek ve engellemektir. Bir üst katmanda atığın geri dönüşümü ve yeniden kullanımı amaçlanır. Yeniden kullanım mümkün değilse atık, enerjiye dönüştürülür.
Piramidin en üstünde ve en son uygulanacak yöntem ise atığın yakma gibi uygulamalarla bertaraf edilmesidir. Ancak bu durum hava ve çevre kirliliğine yol açabilir. Bu nedenle atığın ayrıştırılması ve geri dönüşümü oldukça önemlidir.